Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Как Вам новый сайт?
Total 23 common:people_all_forms

Проведення І відбіркового (заочного) етапу обласного конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів»

Date: 21 квітня 2020 о 11:42
135 views

У відбірковому етапі конкурсу взяли участь здобувачі освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Борзнянського, Менського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського районів, Комарівської, Остерської об’єднаних територіальних громад, міст Новгород-Сіверський, Чернігів, комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».
Роботи учасників були надіслані на конкурс у таких номінаціях: біологія, ресурси енергозбереження, екологічно безпечні технології та прикладна екологія, медицина та охорона здоров’я, науки про Землю (географія, геологія).
Всі подані роботи відповідали вимогам до винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму, викладених у Положенні про обласний конкурс.
Журі конкурсу оцінювало роботи за такими критеріями: актуальність проєкту; творчий підхід та наукова новизна дослідження; наукова обґрунтованість дослідження; методологічні підходи до ведення дослідження; презентаційні навички, чіткість викладення матеріалу; вміння вести науковий діалог, аргументованість висновків; придатність проєкту до практичного застосування. Загалом, на І відбірковий (заочний) етап обласного конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму було подано 11 робіт юних дослідників.
Участь в обласному конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму сприяла розвитку дослідницьких здібностей у здобувачів освіти віком від 12 до 15 років.
Володимир Нічипорук, здобувач освіти Красносільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Комарівської сільської ради Борзнянського району представив на розгляд журі раціоналізаторський проект «Використання альтернативної енергетики в освітлювальних приладах».
Здобувач освіти пропонує виготовити комбінований освітлювальний пристрій. У ньому два джерела енергії – сонячна батарея і вітряний генератор. Джерела світла теж два. Джерело № 1 – основне (містить акумулятор і заряджається від сонячної батареї та генератора у вітряну погоду) та № 2 – допоміжне (безпосередньо підключене до вітряного генератора). Таким чином, при наявності вітру можна отримати додаткове освітлення, а якщо погода тиха – мінімальне освітлення за рахунок попередньо накопиченої енергії.
Робота над проєктом триває. Випробовування макета показали, що для вдалої реалізації ідеї потрібні деякі конструкційні вдосконалення.
Останнім часом змінилася міграційна поведінка лелек та зросла кількість лелек, що не відлітають на місця зимівлі з різних причин. Такі птахи потребують уваги вчених та людської допомоги. Саме тому Анастасія Чаус, здобувач освіти 8 класу Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. ім. Т.Г. Шевченка Менської міської ради Менського району, провела дослідження особливостей утримання, поведінки та розмноження лелеки білого в умовах Менського зоопарку. Дівчина вивчила досвід утримання лелеки білого у зоопарку та рекомендувала його тваринницьким господарствам, жителями сіл і селищ у разі необхідності допомоги птахам, що не відлетіли на місця зимівлі.
Відповідально поставилась до проведення дослідницької роботи Єлізавєта Никитенко, здобувач освіти 10 класу Опорного закладу-Остерська гімназія Остерської міської ради. Другий рік дівчина працює над питанням щодо поширення жуків короїдів на території Остерського лісництва. Значну шкоду лісам наносять комахи-шкідники, зокрема ті, що оселяються на стовбурах. Розмножуючись, вони призводять до часткової або повної загибелі великої кількості дерев. Щоб запобігти поширенню шкідників, своєчасно зменшити їх чисельність і організувати систему заходів боротьби, необхідно навчитись розпізнавати їх, знати видовий склад, біологічні особливості, прояви процесів їх життєдіяльності.
За результатами дослідницької роботи була проведена зустріч учнів закладу з працівниками лісового господарства.
Станіслав Крапивний, здобувач освіти гуртка «Основи біології» комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» досліджував інвазійні види рослин, як джерело лікарської сировини. В ході дослідження він з’ясував, що на території міста Чернігова поширені 65 видів адвентивних трав’янистих рослин, 8 видів мають лікарські властивості. Із заготовленої лікарської сировини виготовлено лікарські препарати (водні настої золотарника канадського, листків та квітів амброзії полинолистої, кореня амброзії, спиртова настоянка злинки та кориці). Розрахунки вказують на економічну доцільність масової заготівлі лікарської сировини злинки канадської, золотушника канадського та амброзії полинолистої.
Граки дуже розумні птахи, вони керуються не лише інстинктами, а й можуть приймати деякі рішення, користуватися знаряддями й учитися. Андрій Задумін, здобувач освіти гуртка комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів», не перший рік проводить спостереження за цими цікавими птахами. До розгляду журі хлопець представив роботу «Стан популяції граків у міському парку міста Чернігів». Висновки зроблені під час дослідження підтверджують адаптивні здібності та велику користь, яку приносять ці птахи, знищуючи велику кількість комах-шкідників.
Творчі роботи переможців І відбіркового (заочного) етапу обласного конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму будуть направлені для участі у Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму .

Comments:
Only authorized users can leave comments.