Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Как Вам новый сайт?
Total 23 common:people_all_forms

Проведення І відбіркового (заочного) етапу обласного конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів»

Date: 21 квітня 2020 о 11:22
187 views

З метою виявлення та підтримки здобувачів освіти, які мають здібності до науково-дослідницької діяльності в галузі природознавства, залучення їх до природоохоронної діяльності, комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» у лютому – березні 2020 року проведено І відбірковий (заочний) етап обласного конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник».
Цьогоріч на Конкурс представлено 25 робіт здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти з Новгород-Сіверського, Ріпкинського районів, Бобровицької, Височанської, Козелецької, Комарівської, Корюківської, Куликівської, Менської, Новобасанської, Срібнянської об’єднаних територіальних громад, міст Прилуки, Новгорода-Сіверського, Чернігова.
Конкурс проводився у 5 номінаціях: «Я і природа», «Рослини навколо нас», «Тваринний світ», «Охорона здоров’я», «Народознавство та краєзнавство».
На Конкурс були подані творчі роботи за актуальною тематикою і вдало підібраним об′єктом дослідження. Здобувачі освіти, виконуючи завдання конкурсу, вивчали навколишній світ природи, звичаї свого народу, умови здорового способу життя, вчилися експериментувати.
Наявність фотоматеріалів, малюнків, схем у дослідницько- експериментальних роботах більш повно розкрили результати проведених досліджень.
За висновками журі у 2020 році значно підвищився рівень виконаних робіт здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти з Ріпкинського району, Бобровицької об’єднаної територіальної громади, міст Прилуки, Чернігова, Куликівського центру позашкільної освіти Куликівської селищної ради.
Проведено ефективну роботу щодо залучення здобувачів освіти до науково-дослідницької діяльності в закладах загальної середньої та позашкільної освіти Новгород-Сіверського, Ріпкинського районів, Бобровицької, Козелецької, Корюківської, Новобасанської, Срібнянської об’єднаних територіальних громад, міст Прилуки, Новгород-Сіверський, Чернігів, Новгорода-Сіверської державної гімназії імені К. Д. Ушинського.
У номінації «Я і природа» представлено роботи здобувачів освіти з Височанської та Корюківської об’єднаних територіальних громад, міста Прилуки, Новгорода-Сіверської державної гімназії імені К.Д. Ушинського.
Наші предки активно користувалися лікарськими рослинами і володіли значними знаннями щодо їх властивостей. Саме тому для Оксани Пилипенко, здобувача освіти 5 класу Галайбинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Височанської сільської ради Борзнянського району актуальною стала тема «Лікарські рослини України». Дівчина вивчила найпоширеніші лікарські рослини своєї місцевості, склала їх каталог, презентувала результати дослідницько-експериментальної роботи серед учнів школи та мешканців свого села.
Побутова хімія міцно увійшла в наше життя і так його спростила, що ми довіряємо їй як найкращому другові, не підозрюючи, наскільки шкідливими можуть бути наслідки її застосування. Як загрожують нашому здоров'ю речовини, що входять до складу звичайних засобів для чищення, стало вирішальним питанням у виборі теми дослідницько-експериментальної роботи для Діани Кльової, здобувача освіти 6 класу Корюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 4 Корюківської міської ради. Дівчина представила роботу на тему: «Побутова хімія – досягнення цивілізації». Вона дослідила вплив миючих засобів на ріст і зростання гороху; ознайомилися із засобами, які люди використовують під час прибирання, прання, знищення комах-шкідників; дізналася про вплив побутової хімії, яку ми додаємо для досягнення найкращого результату, та чим дійсно розплачуємося за таку чистоту.
З великою відповідальністю віднеслась до виконання науково-дослідницької роботи Ангеліна Москаленко, здобувач освіти 3 класу Прилуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 9 Прилуцької міської ради, яка досліджувала екологію міста Прилуки, стихійних сміттєзвалищ та вихлопних газів автомобілів. Дівчина виступила з пропозиціями для дорослих та дітей щодо охорони навколишнього середовища: запропонувала комунальним службам міста збільшити кількість рейсів сміттєзбиральної машини, розставити урни біля будинків; сортувати сміття та за можливістю надавати йому друге життя; власникам автотранспорту своєчасно ремонтувати машини, проходити техогляд; використовувати екологічно чисте пальне; більше висаджувати дерев уздовж доріг і в місті.
Головна проблема сучасного антропогенного впливу полягає у невідповідності потреб людства і майже безмежних науково-технічних можливостей впливу на природу та обмежених можливостей самої природи. Дар'я Максименко, здобувач освіти 5 класу Новгорода-Сіверської державної гімназії імені К. Д. Ушинського, дослідила на прикладі Новгорода-Сіверщини, шкідливий вплив людини на навколишнє природне середовище. Зокрема дівчина намалювала графік багаторічних змін температури повітря Новгорода-Сіверського Полісся та запропонувала конкретні заходи щодо зменшення особистого впливу на довкілля.
У номінації «Рослини навколо нас» представлено дослідницькі роботи здобувачів освіти з Новогорода-Сіверського, Ріпкинського району, Бобровицької, Корюківської, Срібнянської об’єднаних територіальних громад та міста Чернігова.
Аліна Кубрак, здобувач освіти 3 класу Корюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 Корюківської міської ради, обираючи тему дослідницько- експериментальної роботи, замислилась над тим, що звичайні кімнатні рослини крім краси і затишку можуть подарувати і здоров’я. Проводячи дослідження протягом року дівчина визначила, що переваги кімнатної «аптеки» очевидні – це і краса, і доступність, і чистота повітря, і навіть біоенергетична атмосфера у квартирі.
Дмитра Авсеєнка, здобувача освіти 4 класу Смяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Новгород-Сіверської районної ради, завжди зачаровував різнобарвний світ айстр, які вирощує його бабуся. Обираючи тему дослідницької роботи учень ознайомився із зовнішніми ознаками родини Айстрових, їх різноманітними видами, зібрав колекцію насіння айстр; з’ясував лікарські властивості ромашки лікарської (представник родини Айстрових) та її відмінності від інших видів ромашок. У своїй роботі дослідник подав коротку фізико-географічну характеристику району досліджень та таблицю фенологічних спостережень за рослинами.
Проводячи фенологічні спостереження за рослинами Анастасія Данич, здобувач освіти 6 класу Ріпкинської гімназії імені Софії Русової Ріпкинської районної ради, поставила собі питання: «Чи є щось не симетричне у природі?». Тому на розгляд журі Конкурсу вона представила дослідницько-експериментальну роботу «Симетрія та асиметрія у світі рослин». Провівши дослідження Анастасія з'ясувала, що симетрія і асиметрія не розривні у природі і доповнюють одна одну.
Історико-культурною пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення, що органічно включає у свій склад рослини, особливості ландшафту, скульптури та графський ставок, є парк «Срібнянський». Але територія ботанічної пам’ятки на сьогодні дуже забур’янена, майже втрачена чітка планувальна структура, парковий тип ландшафту займає лише невелику частину території. Саме тому Анна Бобошко, здобувач освіти 6 класу Срібнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Срібнянської селищної ради, темою своєї дослідницько-експериментальної роботи обрала «Вивчення сучасного стану та видового складу дерев парку "Срібнянський"». Дівчина під час вивчення рослинності парку встановила частково видовий склад деревних рослин, які ростуть на даній природоохоронній території, місця самосівів, зробила паспортизацію цінних порід дерев та вікових дубів.
Дуже відповідально поставився до проведення дослідницької роботи Максим Тимошенко, здобувач освіти 6 класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 7 Чернігівської міської ради. Він представив до розгляду журі роботу «Вивчення умов проростання авокадо з насінини у домашніх умовах». Як виростити авокадо у будинку правильно, так щоб рослина стала справжньою окрасою інтер’єру? Для цього мало посадити кісточку, дочекатися її проростання і отримати саджанець, важливо знати біологічні властивості авокадо, догляд в домашніх умовах повинен обов’язково їх враховувати. Здобувач освіти зібрав наукову інформацію із своєї теми; проростив авокадо з кісточки у воді та в ґрунті; провів спостереження і зафіксував у таблицях ріст і розвиток рослин; порівняв два способи пророщування насіння.
У номінації «Тваринний світ» представлено дослідницькі роботи з Бобровицької, Козелецької, Куликівської об’єднаних територіальних громад.
Чарівний світ акваріуму давно цікавив Тамілу Трубаєву, здобувача освіти 4 класу Рудьківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Бобровицької міської ради Бобровицького району. Сьогодні домашні акваріумні рибки стають навіть більш популярними домашніми улюбленцями, ніж кішки, собаки, кролики, хом’яки і морські свинки. Дівчина, під керівництвом учителя біології, провела та представила до розгляду журі дослідницько-експериментальну роботу із вивчення умов існування, поведінки, реакції на світло акваріумних риб, навчилася фіксувати та узагальнювати результати спостережень.
Максим Дугінов, вихованець гуртка «Юний еколог» Куликівського центру позашкільної освіти Куликівської селищної ради, представив на розгляд журі роботу на тему: «Екологічні особливості та стан популяції Бобра європейського». У своїй роботі дослідник висвітлив морфологічні особливості, живлення, розмноження і тривалість життя тварини. Хлопець дослідив місця проживання бобра у своїй місцевості.
У номінації «Охорона здоров’я» представлено дослідницькі роботи з Новгород-Сіверського, Ріпкинського району, Новгорода-Сіверської міської ради, міст Прилуки та Чернігова.
Метою дослідницько-експериментальної роботи Каріни Яриловець, здобувача освіти 5 класу Ріпкинської гімназії імені Софії Русової Ріпкинської районної ради, стало вивчення складу молока та значення його у харчуванні людини. Проводячи дослідження, дівчина визначила вміст жиру, білка і вуглеводів у молоці, отримала молочну сироватку. Дослідниця провела анкетування серед однокласників «Молоко в моєму житті». На основі отриманих даних склала порівняльну таблицю.
Вероніка Герасименко, здобувач освіти 4 класу Прилуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 9 Прилуцької міської ради, досліджувала значення води для здоров’я людини. Дівчина внесла свої пропозиції щодо покращення якості питної води (для цього потрібно виморожувати, кип’ятити, відстоювати, очищувати воду із застосуванням фільтрів).
Наталія Боклаг, здобувач освіти 5 класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 27 Чернігівської міської ради, представила на розгляд журі роботу на тему: «Вплив шуму на два найважливіші показники працездатності учнів: короткотривалу зорову пам’ять та вибіркову увагу». Дівчина, за допомогою мобільного додатку «Науковий журнал», виміряла рівні шуму під час освітнього процесу у своєму класі, порівняла з тим, який він може бути, якщо всі учасники освітнього процесу усвідомлять його небезпеку і виконають конкретні дії для його зменшення; дослідила рівні короткотривалої пам’яті і вибіркової уваги учнів, ознайомила однокласників з результатами досліджень. Здобувачка освіти склала план дій для покращення найважливіших показників працездатності людини.
У номінації «Народознавство та краєзнавство» представлено дослідницько-експериментальні роботи з Бобровицької та Козелецької об’єднаних територіальних громад.
Цікаву історичну інформацію про свою маленьку Батьківщину представила Дар’я Сіра, здобувач освіти 5 класу Козелецької гімназії №1 Козелецької селищної ради Козелецького району. Дівчина зібрала та систематизувала краєзнавчий матеріал про історію Козелецької гімназії №1, зустрілась із старожилами смт Козелець, доповнила свою роботу світлинами видатних людей свого краю.
Наталія Вакуленко, здобувач освіти 6 класу Білоцерківського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ст. Новобасанської сільської ради Бобровицького району, у процесі дослідження розкрила теоретичні аспекти обряду весілля, охарактеризувала цикли весільної обрядовості другої половини ХХ ст., поширені на території села, відзначила зміни весільної обрядовості у сучасному весіллі.
Творчі роботи переможців Конкурсу направлено для участі у Всеукраїнському етапі конкурсу.

Comments:
Only authorized users can leave comments.